MacBook keyboard tricks

Oprettet den december 06, 2012 af Caroline Pedersen | 10 kommentarer

Der findes en del keyboard tricks, eller hotkeys som de mere korrekt hedder, der gør det både nemmere og hurtigere at bruge ens MacBook. Bruger man computeren meget og får lært sig et en del hotkeys vil man ok opleve at det er værd at investere lidt tid i at blive bedre til at bruge ens MacBook. Vi har samlet de fem keyboard tricks vi bruger mest i dagligdagen.

Kender du nogle andre gode hotkeys? Så del dem endelige i kommentarerne!  

 

1: Kopier og sæt ind

Hvis du har markeret noget tekst, et dokument, billede eller lignende kan du kopiere det ved at trykke på CMD+C. Denne funktion kan oftest også tilgås ved at højreclicke og trykke på ”Kopier”. Når du så har kopieret noget, kan du sætte det ind et andet sted ved at trykke på CMD+V. Fx har du måske modtaget et kryptisk password i en email du skal bruge til at logge ind på en hjemmeside med, i stedet for at huske det eller skrive det ned på et stykke papir kan du markere det og trykke på CMD+C. Herefter går du blot ind på hjemmesiden og trykker på feltet hvor koden skal indtastes og trykker CMD+V hvorefter koden bliver kopieret derind. Ganske simpelt, men yderst brugbart.  

OBS: Når man kopiere noget nyt overskrives det der før var gemt. Dvs. man kan kun have en ting kopieret af gangen.

 

2: Luk og minimer programmer

I stedet for at benytte den røde cirkel i venstre hjørne af de fleste programmer kan du lukke et program hurtigt ved at trykke på CMD+Q. Programmet lukkes på helt samme måde som normalt, det går blot lidt hurtigere. Dette er en universal hotkey der virker til stort set alle programmer. 

Ligeledes kan du også minimere programmer ved at trykke på CMD+M. Dette svare til at trykke på den gule cirkel i øverste venstre hjørne.    

 

3: Skift mellem programmer 

En af de allermest mest benyttede hotkeys er CMD+TAB, som bruges til at skifte mellem programmer. Trykker man en enkelt gang på CMD og TAB samtidigt skiftes der focus til det vindue der var aktivt før det nuværende. Dvs. har du været inde i iTunes og er nu på nettet med Safari, så skifter du tilbage til iTunes ved at trykke på CMD+TAB. Holder man CMD nede og trykker enkelt gang på TAB kommer der en lille menu op der viser de forskellige programmer der kører på maskinen. Man kan så efterfølgende trykke flere gange på TAB for at skifte til det næste program i rækken. Når CMD slippes går man til det program som er fremhævet.

CMD knappen sidder både på vesntre og højre side af mellemrums knappen, mens TAB knappen sidder til venstre fra Q knappen – Den har en lille pil der peger til højre mod en streg.

Til de mere avancerede bruger kan man også holde SHIFT knappen nede når man trykker på TAB, mens CMD er holdt nede for at gå til venstre frem for til højre mellem de aktive programmer.

 

4: Skift mellem vinduer

Hvis man har rigtig mange versioner af samme program åbent samtidigt, fx 10 word dokumenter eller PDF filer, er ovenstående hotkey imidlertid ikke til megen hjælp, da den kun skifter imellem de forskellige programmer.

Men der findes faktisk også en hotkey til at skifte imellem forskellige versioner af samme program. På danske computere er denne hotkey dog som standard sat til at være en kombination af knapper som det ikke er rent teknisk muligt at trykke på. Ikke specielt smart, men det kan man heldigvis lave om på.


Sådan ændres hotkey til skift mellem vinduer

1.     Tryk på "Systemindstillinger" i menuen i bunden af skærmen. Herefter kommer du ind i kontrolpanelet.

2.     Tryk på "Tastatur".

3.     Tryk på "Tastatur og indtastning af tekst". Det er nummer tre i menuen i venstre side.

4.     Tryk på "Flyt fokus til næste vindue".


5.     Dobbelt klik herefter ude i højre side hvor den nuværende hotkey står. Du kan nu vælge hvilke hotkey du vil bruge til dette ved at trykke den kombination du gerne vil benytte. Jeg har personligt valgt at bruge ALT + TAB, hvilket fungere rigtigt godt. Du kan jo starte med det, og så bagefter skifte hvis du finder på noget bedre.

 

5: Tag et billede af skærmen

Nogen gange har man brug for at tage et billede af det det man ser på ens skærm. Har man fx købt en billet, set noget sjovt eller bare lyst til at gemme noget kan dette oftest være praktisk. 

Det er heldigvis også en indbygget funktion til at gøre dette. Hvis man holder CMD+SHIFT+3 nede tages der automatisk et billede af hele skærmen som gemmes på skrivebordet. Computeren spiller en kameralyd for at fortælle dig at billedet af taget.

Har du imidlertid kun brug for at tage et billede af noget af skærmen kan du gøre dette ved at trykke på CMD+SHIFT+4 i stedet for. Herefter ændre musen ikon til et kryds med noget koordinator ved siden af. Du kan efterfølgende markere hvad du vil kopiere ved at holde musen nede og trække et firkant ud over det du gerne ville kopiere, på samme facon som hvis du skulle markere flere filer af gangen. Dette skærmbillede gemmes også automatisk på skrivebordet.

Til de mere avancerede brugere findes der endnu en mulighed. Ved at holde CTRL nede samtidigt med at benytte de ovenstående hotkeys, gemmes billedet i stedet på samme måde som ved benyttelse af CTRL+C. Man kan herefter kopiere billedet direkte ind i et program. Fx et word dokument eller en Email. For lige at gøre det helt klart er tastekombinationerne altså: CMD+CTRL+SHIFT+3 for at kopiere hele skærmen og CMD+CTRL+SHIFT+4 for at kopiere dele af skærmen. 

Placeret i MacBook, Tips og tricks


Næste

Tidligere

10 Respons

Johnk321
Johnk321

december 31, 2016

Some really quality blog posts on this internet site , saved to fav. dadeeedeabdb

Annette Fava
Annette Fava

oktober 31, 2016

Tusinde tak for et let forståeligt sprog og præcis beskrivelse af hvad der skal til for at skifte mellem vinduer i samme program……har ledt længe efter det :)

Johnf985
Johnf985

oktober 12, 2016

Fantastic website. A lot of useful information here. I’m sending it to a few pals ans also sharing in delicious. And naturally, thank you in your sweat! fbabbadkcgke

Johnd111
Johnd111

december 13, 2015

Normally I do not read post on blogs, but I wish to say that this writeup very compelled me to try and do it! Your writing style has been surprised me. Thanks, quite great article. ekkddefeddak

Johnk670
Johnk670

december 13, 2015

As a Newbie, I am continuously searching online for articles that can aid me. Thank you beadeakggaee

Smithd761
Smithd761

juli 20, 2015

Very energetic blog, I enjoyed that a lot. Perhaps there is a part 2? dddecefgeebbedkd

Henrik Skifte
Henrik Skifte

februar 26, 2015

Takker:-)

Anna von Aabling
Anna von Aabling

maj 19, 2014

SUPERTAK! den her artikel reddede bare min dag, SPECIELT pkt. 4! :D

Mads - CoverMe
Mads - CoverMe

december 09, 2012

Hej Camilla,

Tak for din rigtig rigtig skønne besked.

Super fedt at du fandt genvejene brugbare. Vi er selv ivrige brugere af hver en enkel af dem.

Rigtig god jul til dig også!!!!

Anonymous
Anonymous

december 07, 2012

Hej med jer. Jeg vil egentlig bare gerne rose jeres dejlige hjemmeside. Det er utrolig lækkert at få en mail med link til Macbook keyboard tricks.. -jeg har virkelig “lært” meget ved at læse artiklen. Det vil jeg gerne sige tak for.
Kan I ha’ en god jul.
Med Venlig Hilsen
Camilla

Tilføj en kommentar

Kommentarer sendes til godkendelse før de vises