Trådløs opladning - Det, du skal vide om trådløs opladning

Oprettet den oktober 10, 2017 af Caroline Pedersen | 0 kommentarer

Efter lanceringen af trådløs opladning til de nye Apple iPhone 8, iPhone 8 Plus og iPhone X har trådløs opladning fået en chance til i Danmark. Teknologien har været kendt i lang tid, faktisk siden 2012, hvor flere store mærker som Samsung lancerede trådløs opladelige telefoner. I Danmark dominerer Apple på mobilmarkedet, hvilket nu kan betyde, at trådløs opladning endelig kan få et gennembrud.

Men hvad er formålet med en trådløs oplader til iPhone, og hvorfor er det så meget smartere end et normalt kabel? Opladning af din iPhone har simpelthen aldrig været nemmere end med trådløs opladning. I stedet for at sætte et kabel i telefonen for at lade den op, lægger du bare din iPhone på en opladestation, og fjerner den, når du skal bruge den. Det er så enkelt. Hemmeligheden bag en trådløs oplader er elektromagnetisk induktion, hvor der anvendes spolere til at overfører strøm fra opladepladen til telefonen.


Visionen for trådløs opladning er, at i fremtiden vil der være indbygget trådløs opladeplader på offentlige steder f.eks på kontorer, hoteller, cafeer og offentlig transport såsom lufthavne og toge. Hermed vil din telefon aldrig løbe tør for strøm, da trådløs opladning er indbygget i vores hverdag - i den forstand, at alle steder man kommer, er der en trådløs opladestand, hvor man kan lægge sin telefon. Vi kommer altså til at ændre vores tankegang og dermed den digitale infrastruktur i samfundet, så vi ikke skal bekymre os om at holde strøm på vores mest nødvendige enhed i hverdagen, nemlig vores smartphone.

Billede: The Gadget Flow

Hvorfor har trådløs opladning til iPhone ikke fået en succes endnu?

Teknologien kom allerede på banen i mobilbranchen i 2012, hvor flere store mærker heriblandt Motorola, LG, Nokia, HTC og Samsung alle lancerede trådløst opladelige telefoner. Apple valgte dog ikke at ride med på bølgen. Dette var dels fordi at en trådløs oplader gjorde telefonen tykkere, mens markedet efterspurgte de tyndeste smartphones på markedet. Dels var det også fordi, at der var en standartkrig i gang, hvor producenterne i en periode ikke vidste, hvad de skulle bygge ind i telefonerne. Den såkaldte Qi-standart, som de fleste mærker bekendte sig til, havde fået konkurrence af en anden standart kaldet PMA. Dette gjorde at teknologien kun spredte sig langsomt og ikke blev et stort hit i første omgang.

En trådløs oplader fås enten som en indbygget funktion eller integreret i tredjeparts-enheder. Det vil sige, at man også kan anvende trådløs opladning til iPhone 5S, iPhone 6, iPhone 6s, iPhone 7 og iPhone 7 Plus. Her skal man dog ud og købe et cover, der indeholder en induktionsspole samt Lightning-stik, som skal tilsluttes til din iPhone , for at have en trådløs oplader til iPhones 5S, iPhone 6, iPhone 6s og iPhone 7. 
Der er ikke en universel, anerkendt standard for trådløs opladning, men den mest populære og succesfulde er Qi (udtales “chee”) - en standard skabt af Wireless Power Consortium. Konceptet bag Qi er muligheden for at oplade din telefon uanset hvor du er – kontorer, hoteller, caféer og offentlig transport – takket være Qi hotspots. Dermed er der ingen grund til at tage din oplader med dig, da der altid er et Qi hotspot, du kan benytte til at lade din telefon op med. I Danmark besidder hver anden person en iPhone  og derfor har trådløs opladning ikke haft særlig meget opmærksomhed i Danmark. Samsung sidder derimod på størstedelen af det udenlandske mobilmarked, hvilket resulterede i at mange andre store producenter til smartphone tilbehør begyndte at få øjnene op for mulighederne med trådløs opladning heriblandt Ikea, som begyndte at føre Qi-ladeplader ind i deres sortiment af borde, lamper osv.

Billede: Ikea
Billede: IKEA

Systemet bag teknologien overfører strøm til den modtagende enhed via en spole. Her anvender opladerne en spole i afsenderen til at udsende vekselstrøm, som så opbygger volt i spolen på din enhed. På iPhone 8, iPhone 8 Plus og iPhone X sidder spolen på bagsiden af telefonen og pga. det nye glasdesign bliver der overført strøm, da der kun er glas mellem afsender og modtager og ikke nogle ledende materialer.

Hvad byder fremtiden på med trådløs opladning?

En trådløs oplader er designet til en trådløs fremtid. Det af den nemmeste form for opladning, da man ingen kabler behøver. Samtidig gør den populære trådløse Qi-standart, som bliver benyttet i næsten alle trådløse opladninger, at alle opladeplader er universale, og kan benyttes til alle smartphones.

Ens telefon har aldrig været en så stor nødvendighed i ens hverdag, som den er den dag i dag. Vi gør alt med dem. Underholdning, kontakt til hinanden, og i det hele tiden at være online hele tiden. Derfor har vi brug for, at der altid er strøm på. Som nævnt før, er meningen med en trådløs oplader, at ens telefon aldrig løber tør for strøm, da trådløs opladning vil blive indbygget i vores hverdag. Dette betyder, at dele af vores infrastruktur vil blive ændret, da der skal være en trådløs oplader overalt i det offentlige rum - om det så er et hurtigt stop på Starbucks, i sin bil, på kontoret, hoteller, ved cafebordet, lufthavnen og andre offentlige steder, skal du have mulighed for at lægge din telefon på bordet, så den kan få lidt strøm. Hvis du altid har muligheden for at oplade alle stedet og altid, om det så bare er et par minutter, sikre man, at der altid er strøm på den. På den måde sikre man sig også i mod ”batteri angst”, hvor vi begynder at ændre adfærd. Vi lader være med at svare på beskeder, tjekke nyheder og bare benytte telefonen, fordi vi er bange for at den løber fuldstændig tør for strøm.

Udviklingen kommer ikke til at ske hurtigt, men det kommer til at ske lige så stille og roligt. Forstil dig det lidt ligesom spredningen af telefonen. Til at starte med var det kun en niche teknologi, som nogle deltog i. Men lige så snart at flere og flere begynder at få en telefon, kunne man se meningen med teknologien og dens muligheder. Telefonens muligheder blev hurtigt til en vane og derefter et behov, da det blev en integreret del af den almindelige borgers hverdag. Lige så stille vil der komme en større efterspørgsel af trådløs opladning fra offentligheden, hvilket vil resultere i, at det også vil blive en efterspørgsel for erhvervet. Hoteller, restauranter, lufthavnen osv. vil begynde at opsætte trådløs opladning overalt. Til sidst vil det blive en vane at benytte sig af de trådløse opladeplader, når de er der, da man har altid sin smartphone ved hånden. Og på den måde vil trådløs opladning blive en integreret del af vores hverdag. Du er velkommen til at tage et kig på vores udvalg af trådløse opladere her

Billede: AirCharge

Placeret i FAQ, iPhone


Næste

Tidligere

Tilføj en kommentar

Kommentarer sendes til godkendelse før de vises